מקצועות ההנדסה הפכו למאוד נחשקים בשנים האחרונות. אם בעבר עריכת דין היה המקצוע הנחשק ביותר, היום כבר מדובר על הנדסה.
מקצוע ההנדסה מתחלק לענפים שונות כמו הנדסת בניין, הנדסת חשמל ועוד. אם כבר החלטתם על התחום שקורץ לכם, כל מה שנשאר לכם לבחור הוא בין מסלול הנדסאי ובין מסלול מהנדס. מה למעשה ההבדל?

 

דרישות קבלה

לא כל אחד יכול לגשת אל המקצוע הזה, בכל אוניברסיטה או מכללה יש דרישות קבלה ללימודים.
אם אתם בוחרים במסלול ההנדסה, ישנם ארבעה מוסדות שתוכלו לבחור – בן גוריון, אריאל, סמי שמעון והטכניון. דרישות הקבלה נשענות על ציון סכם המורכב ממקצועות בגרות מורחבים, וציון פסיכומטרי (יש לבדוק בהתאם למוסד הלימודים). 

מסלול הנדסאי הוא יותר קל לקבלה. מסלול יג'-יד' אחרי התיכון אינו דורש תנאי קבלה ספציפיים. המסלול השני שהוא אחרי הצבא בעל תנאי קבלה של בגרות בלבד. 

 

תואר או תעודה?

אם אתם רוצים לצאת עם תואר בסוף הלימודים, תצטרכו לבחור רק במסלול המהנדס. מסלול הנדסאי הוא מסלול של לימודי תעודה, ובהתאם לכך גם משך הלימודים.
אם עבור מהנדס אנו נלמד בין ארבע לחמש שנים, לימודי הנדסאי יימשכו רק כשנתיים ולעיתים אף שנה במסלולים מסוימים.
אין מה לעשות, לימודי תואר מהנדס הם יותר יוקרתיים מלימודי הנדסאי, וכך גם הביקוש. כאשר מהנדס מסיים את לימודיו הוא יקבל שכר גבוה יותר מאשר הנדסאי.
כדי להתקדם בענף בו הוא בחר, הוא צריך ניסיון, וכך גם במסלול הנדסאי. היתרון של מסלול הנדסאי הוא שאתם יוצאים לשוק אחרי שנתיים וכבר צוברים ניסיון.
הנדסאי מתחיל יקבל שכר שגם הוא הולם, אך נמוך יותר מאשר שכר התחלתי של מהנדס.

תחומי אחריות

מהנדס מקבל תפקיד יותר ניהוליים ופחות תפקידי שטח, זאת בהשוואה להנדסאי שתפקידו למעשה הוא להיות בשטח ולתפעל את המכונות או הכלים שנמצאים במפעל.
מבחינת היררכיה ניהולית, הנדסאי עובד תחת המהנדס. אמנם הנדסאיים יותר פועלים בשטח, אך גם להם יש סמכות בתחומים מסוימים של תכנון, ניהול ופיקוח. בסופו של דבר, הסמכות עבור בטיחות הבניין, הוא על הכתפיים של המהנדס ולא ההנדסאי.
אין מרווח טעויות במקצוע הזה וחובה על כל מהנדס להיות כל הזמן עם פיקוח. 

 

לימודים

לימודי ההנדסה נחשבים למורכבים יותר מאשר לימודי הנדסאי, שאגב ניתן ללכת למסלול הנדסאי ישר בסיום התיכון, לפני הצבא.
לימודי הנדסה הם מאוד פרקטיים, תחילת הלימודים מוקדשת ללימוד תיאורטי של מקצועות כמו מתמטיקה, פיזיקה, תכנות ועוד.
בשנים הבאות, התלמידים מתמקדים בהיבטים יותר מעשיים של התחומים ההנדסיים. אחרי שלוש שנים של התנסות אתם תקבלו רישיון מהנדס (למעט מהנדסי מבנים שצריכים לעבור עוד בחינה טרם הם מקבלים את הרישיון).
את הלימודים ניתן ללמוד במסלולי ערב, את שני המסלולים. כמו כן, יש מסלולים שהם יותר ארוכים כיוון שהם פרוסים באופן יותר איטי.
אם לדוגמא אתם הורים לילדים, יש מסלול שיתאים לכם, אמנם הוא ייקח יותר זמן, אך בסופו של דבר תגיעו לאותה תוצאה.
לימודי הנדסאי אורכים בין שנתיים לשלוש, כאשר בסוף הלימודים תעברו בחינת מה"ט (דומה לתזה). אם תעברו את הבחינה בהצלחה תהיו זכאים לתעודת הנדסאי, וכבר תוכלו להתחיל לעבוד בחוץ.
חשוב לציין, אם החלטתם בתום לימודי ההנדסאי שאתם רוצים ללמוד הנדסה, אתם תהיו זכאים להקלות מסוימות בלימודי ההנדסה. 

 

בואו נדבר במספרים?

אנשים בוחרים מה ללמוד לפי שני פרמטרים, אחד הוא תשוקה והשני הוא שכר. בחלק מהמקרים אנשים יבחרו מה ללמוד רק לפי השכר.
השכר אותו תקבלו בתום הלימודים ובהמשך תקופת העבודה שלכם תלוי גם במקום העבודה שלכם, גם בביצועים שלכם (הביקוש שלכם), וגם לפי דרגת הסמכות שלכם.
השכר של מהנדס מתחיל נע בין 8 – 14 אלף שקל. עם הזמן העובר ועם התקדמות במשרות, תוכלו לעלות בשכר.
תפקידי מהנדסים בכירים יכולים להגיע ל 60 אלף שקלים ואף יותר.

עבור הנדסאים מתחילים השכר ההתחלתי נע בין 6 – 9 שקל, ויכול להגיע לכ 20 אלף שקלים עבור משרות בכירות.
חשוב להדגיש, אם אתם הנדסאים יוצאי צבא (ובצבא התעסקתם במקצוע שלכם, חימוש לרוב), הזמן הצבאי שלכם נחשב כניסיון תעסוקתי והשכר אליו אתם זכאים גבוה יותר.

 

לסיכום

לא סתם מקצוע ההנדסה הפך לנחשק כל כך, מדובר על מקצוע מרתק ומאוד קשה.
הביקוש למהנדסים רק הולך וגדל עם השנים, המסלולים אינם פשוטים ואיך אומרים? רק החזק שורד. הביקוש עבור הנדסאים בחברות כמו אלביט, רפאל ועוד גם הוא מאוד גבוה, במיוחד עבור יוצאי צבא או אנשים בעלי ניסיון.
חשבו היטב לפני שאתם בוחרים את המסלול שלכם, וקחו בחשבון שמסלול מהנדס הוא מסלול מפרך שדורש המון זמן שמוקדש רק ללימודים. בהצלחה!

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments